Nieuws

Mijn leven lang maak ik al illustraties voor boeken, tijdschriften, kwartetspelen, onderwijsmethoden, musea en soms voor de televisie. En al jaren verzorg ik voor de tweede groepen op ’t Venster lezingen en workshops over dit beroep. Meestal vindt dit plaats in het najaar. Dit jaar ben ik opnieuw uitgenodigd om dit te doen. Ik krijg een dubbel lesuur: 100 minuten.

Mijn programma bestaat uit twee gedeelten. Eerst laat ik zien en vertel ik hoe een boekillustrator aan het werk gaat. Het gaat over het documenteren t.a.v. het onderwerp, over de uiteenlopende soorten opdrachten waar je mee te maken kunt krijgen, over de keuzen die je maakt als je tekent en ook vertel ik over de materialen die ik gebruik en hoe je met simpele technieken je tekening veel mooier kunt maken. Gelukkig hoef ik niet alleen te praten. Tijdens mijn verhaal maak ik veel snelle tekeningen. Die combinatie van luisteren en zien, maakt dat leerlingen soms wel een uur heel stil en betrokken blijven. 

Maar we gaan ook tekenen! 
Van tevoren laat ik een tekening zien waarbij ik vertel dat iedereen die zelf, met mijn begeleiding, kan maken. Het is een zeilschip uit de 17de eeuw dat in een baai ligt, achter een eiland. Altijd is er ongeloof bij de leerlingen: “Dat kan ik niet meneer!” Echter: aan het eind van de les staat de tekening vaak eerder op Facebook dan ik de klas uit ben! De meeste kinderen zijn razend trots op wat ze hebben gemaakt.

Het is voor mij heerlijk om dit te mogen doen. Ik geniet van deze leerlingen. De afgelopen zes lessen waren dit jaar geweldig: wat een aandacht en een motivatie en wat krijg ik leuke reacties van de kinderen terug! Ze komen nog even buurten voordat ze weggaan, tekeningen worden mee naar huis genomen of ze komen naar me toe: “Leuke les meneer, bedankt hè”! Die eerlijkheid en directheid van de kinderen… het is zo ontroerend!

In de pauzes drink ik koffie met het team. Zo langzamerhand wordt mijn gezicht binnen de school herkend. Warme reacties en belangstelling. En hartverwarmend: de oprechte betrokkenheid en positieve wijze waarop over leerlingen wordt gepraat.

Ik kom graag op ’t Venster en beschouw het al een heel klein beetje als “mijn school”.

Jan Braamhorst

VMBO 't Venster Arnhem    |   Sitemap   |   Privacyreglement   |   Privacyverklaring   |   Inloggen Website