Leerlingen ’t Venster ontpoppen zich tot razende reporters

Leerlingen ’t Venster ontpoppen zich tot razende reporters

Waar in Presikhaaf is iets te doen voor ons? Is er een kloof tussen oud en jong in Presikhaaf? Leerlingen van ’t Venster hebben afgelopen tijd de bewoners van de twee wijken uitgebreid voor de camera aan de tand gevoeld. Het resultaat: twee documentaires én een hele ervaring rijker.

“De leerlingen hebben alles zelf gedaan. Het format van de documentaires bedenken, tot de vragen die ze gaan stellen. Ze filmden alles zelf en er was zelfs een leerling die het geluid deed”, vertelt Melle Pebesma die de leerlingen vanuit de school begeleidt. “Op school leren de leerlingen om zich te presenteren, maar nu moesten ze het buiten de deur doen. Dat vonden ze in eerste instantie spannend, maar ze merkten dat het best natuurlijk ging en dat het leuk is om te doen.”

Arnhem-Oost aanpak

Voor het filmproject werd ’t Venster benaderd door de gemeente. Het project sluit aan op de Arnhem-Oost aanpak van de gemeente, om een aantal wijken in ontwikkeling te brengen en 18 jaar lang te gaan volgen. Het filmproject is bedoeld om alle wijken van Arnhem-Oost in beeld brengen. En dan met name hoe jongeren hun woon- en leefgebied ervaren wat betreft de voorzieningen.

Jongeren centraal stellen

“De Arnhem-Oost aanpak is meer dan huizen en wijken opknappen. Het doel is juist om de hele wijk te verbeteren. Dat gaat óók over werk, gezondheid, onderwijs en leefbaarheid. Juist jongeren willen we centraal stellen, omdat zij ook de toekomst van de wijk zijn. Het begint bij veilig opgroeien en goed onderwijs. Daarom past dit project zo goed bij onze Arnhem-Oost aanpak”, liet wethouder Ronald Paping eerder al weten.

Grenzeloos leren

Volgens Melle Pebesma is het project een mooi voorbeeld van grenzeloos leren. “De leerlingen leerden niet alleen hoe een camera werkt, óók hebben ze moeten samenwerken en tijdens het filmen kunnen ervaren dat ze de school aan het vertegenwoordigen waren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je netjes bent. In de klas kunnen wij dat wel vertellen, het zelf ervaren werkt veel beter.”

Meer documentaires

De twee documentaires zijn de opvolgers van de eerste film die in Klarendal gemaakt werd. De bedoeling is dat de razende reporters van ’t Venster alle wijken van de Arnhem-Oost aanpak in beeld brengen. Melle Pebesma: “Dan zou het mooi zijn als de leerlingen ook zelf het hele editen doen, nadat ze bijvoorbeeld eerst een workshop op school hebben gehad van het videoproductiebedrijf dat ons bij dit project begeleidt. De leerlingen zijn in ieder geval razend enthousiast.”  

 

Nieuwsgierig naar de documentaires? Bekijk ze op YouTube: Geitenkamp en Presikhaaf. De filmpjes duren ongeveer 6 minuten.

 

 

  

Theme picker